-
פרוטוטייפ – הדמו של המוצרים והאפליקציות
יש לכם רעיון לסטרטאפ? חשבתם על אפליקציה מגניבה? על מוצר שיכול לחולל מהפך בתהליכי העבודה בחברות או מוצר טכנולוגי חדש לחברת הייטק? רגע... לפני שאתם רצים קדימה, כדאי שתחשבו על אפיון ובנייה של דמו לממשק המשתמש (UI) של המוצר, או בשפה הרווחת פרוטוטייפ (Prototype).
המאמר נכתב על ידי מומחי UX/UI בחברת TZUR – אפיון ועיצוב חווית משתמשזמן קריאה: 3 דקותמהו פרוטוטייפ?
פרוטוטייפ הוא למעשה דמו או מצגת של המוצר, המערכת, האתר או האפליקציה, שמדמה את הפונקציונאליות, תהליכי העבודה, תסריטי השימוש והעיצוב הגרפי של ממשק המשתמש.
מדוע כדאי להשקיע באפיון ובנייה של פרוטוטייפ?
חברות רבות שחושבות על פיתוח מוצר (בין אם חברת סטרטאפ ובין אם חברת הייטק בעלת מוצרים רבים), ברוב המקרים מתחילות את תהליכי פיתוח המוצר מבלי להתייחס בצורה נפרדת ובלתי תלויה, לחווית המשתמש ולממשק המשתמש של המוצר, הגורמים הקריטיים והמכריעים בהצלחתו.
במקרים הללו, ממשק המשתמש הופך להיות תוצר לוואי של תהליכים פנימיים, מגבלות טכנולוגיות, תבניות קיימות וכדומה, ולרוב יהיה כזה שאינו מותאם למטרות העסקיות ויתקשה להצליח מבחינה שיווקית.ליצירת פרוטוטייפ לממשק המשתמש של המוצר יתרונות רבים:- ממשק משתמש = תוכנית ארכיטקטונית. כאשר מדובר במוצר חדש, קשה לראות מההתחלה את התמונה כולה. בדיוק כפי שלא ניתן להתחיל בבניית בניין ללא תוכנית ארכיטקטונית ברורה ומוגדרת, כך לא ניתן להתחיל בפיתוח המוצר ללא הבנה ברורה של ממשק המשתמש. ממשק המשתמש הוא למעשה התוכנית הארכיטקטונית של המוצר (בלי קשר לארכיטקטורה הטכנולוגית שצריכה להגיע בשלב הבא)
- הצגה למשקיעים ובעלי מניות. בין אם הסטרטאפ נמצא לפני גיוס השקעה או קצת אחריה, יצירת פרוטוטייפ של ממשק המשתמש תאפשר למשקיעים פוטנציאלים או בעלי מניות לראות, להתרשם ולהרגיש את המוצר. הסטטיסטיקה מלמדת כי יזמים שהגיעו עם פרוטוטייפ לגיוס השקעה זכו להיענות גבוהה בהרבה מאשר יזמים שהגיעו עם מצגת בלבד ואפילו מיזמים שהגיעו עם מוצר בתהליך מתקדם אך ממשק משתמש ברמה נמוכה. מרבית המשקיעים ובעלי המניות אינם אנשי טכנולוגיה. ממשק המשתמש הוא זה שירשים אותם והוא זה שיגרום להם להתלהב או להתאכזב מהמוצר. קל להבין שהרושם מממשק משתמש מעוצב הוא טוב יותר, כפי שניתן לראות בדוגמאות לפרויקטים של אפיון ועיצוב חווית משתמש, אצלנו באתר
- קבלת החלטות עסקיות. מנהלים בחברה ומקבלי החלטות, עסוקים בעניינים רבים. הללו, יתקשו לקבל החלטות על סמך מסמכי אפיון ארוכים ומורכבים וברוב המקרים אף יתעלמו ממרבית הפרטים ויתייחסו להיבטים הכלליים של המוצר בלבד. הצגה של ממשק המשתמש כפרוטוטייפ, תאפשר למנהלים ולמקבלי ההחלטות, בין אם מדובר בהחלטות אסטרטגיות מהותיות ובין אם מדובר בהחלטות פונקציונאליות קטנות, להבין את המוצר בצורה מוחשית יותר ולקבל החלטות מושכלות יותר (שאינן גוררות עלויות פיתוח או שינויים טכנולוגיים)
- קבלת חוות דעת – הפרוטוטייפ מאפשר לחברה להציג את המוצר לפני הפיתוח. ניתן להציג את המוצר ללקוחות, לקוחות פוטנציאלים, אנשי מכירות, עובדים וכל גורם שבא במגע עם גרסה קודמת של המוצר או עם מוצר של חברה מתחרה. באופן זה, ניתן להחליט על כיוונים יעילים ונכונים לפיתוח המוצר
- מבחני שימושיות ( Usability Testing ) - יצירת פרוטוטייפ של ממשק המשתמש מאפשרת לבחון את המוצר או האפליקציה מול משתמשים שמייצגים את קהל היעד והמשתמשים, כדי לבחון את איכותו של הממשק והתאמתו לתסריטי השימוש. ניתן לקרוא על מבחני שימושיות בהרחבה במאמר הבא: "חשיבותו של מבחן שימושיות"
תהליך יצירת הפרוטוטייפ
תהליך יצירת פרוטוטייפ לממשק המשתמש של המוצר או האפליקציה, כולל את השלבים הבאים:- לימוד המוצר/ אפליקציה וניתוח מוצרים דומים/ מתחרים
- הגדרת התסריטים שייכללו בפרוטוטייפ
- אפיון הקונספט של חוויית משתמש / ממשק המשתמש
- תכנון מפורט של הפרוטוטייפ בהתאם לתסריטים שהוגדרו
- עיצוב גרפי
- בניית המסכים, הקישורים והתסריטים
בסוף התהליך מקבלת החברה לידיה דמו אינטראקטיבי שלם, חי ומקושר שמדמה וממחיש את השימוש במוצר או באפליקציה.
מידע נוסף על תהליך אפיון ועיצוב חווית משתמש וממשק משתמש
כל הזכויות במאמרים אלה שמורות לחברת TZUR – UX Design. אין להעתיק, לשכפל, לצטט או לעשות כל שימוש שהוא בתוכן המאמר, ללא אישור מפורש בכתב מחברת TZUR – UX Designמחפשים חברת UX/UI מעולה?
אנו מומחי UX/UI למערכות מורכבות, אתרים ואפליקציות, שחיים ונושמים חווית משתמש כבר למעלה מ-20 שנים וזמינים לכל פרוייקט, אתגר או משימת UX/UI.