-
5 טיפים חשובים לשיפור חווית המשתמש
המושג "חווית משתמש", User Experience, או UX בקיצור, הפך בשנים האחרונות לסוג של באז. כולם מדברים על חווית משתמש, כולם חושבים על חווית משתמש וכולם מבינים את החשיבות של חווית משתמש. אבל בסקר מקיף שערכנו לאחרונה בקרב גורמים שונים, גילינו שלא כולם מצליחים להגדיר מהי חווית משתמש, או מדויק יותר לומר – כל אחד מגדיר את חווית המשתמש פחות באופן "מתודי" ויותר באופן "רגשי", הגדרה שלעתים רבות זונחת היבטים חשובים של חווית המשתמש בתהליך אפיון ועיצוב ממשקים של אתרים, מערכות או אפליקציות. במאמר זה נציג 5 טיפים, מרכזיים בעינינו, לאפיון ועיצוב אופטימליים של חווית משתמש או לשיפור חווית משתמש למצב קיים.
המאמר נכתב על ידי מומחי חווית המשתמש בחברת TZUR – UX Designזמן קריאה: 4 דקותטיפ ראשון – תסריטי שימוש
תשכחו לרגע מקהלי יעד ותתחילו לחשוב על תסריטי שימוש!
לא רק ששני אנשים שונים, ששייכים בדיוק לאותו קהל יעד, עשויים להשתמש באתר או באפליקציה באופן שונה, אלא שאפילו אותו אדם עצמו, בשימושים שונים, ינהג בצורה אחרת לחלוטין. קחו למשל אדם שמחפש לרכוש רכב משפחתי מיד שנייה. תסריטי שימוש בסיסיים במקרה כזה יהיו: הוא מחפש רכב מסוים (מאזדה 3, פיג'ו 308), הוא מחפש רכב לפי פרמטר מוביל כלשהו (ג'יפ, 7 מושבים, אירופאי), הוא פתוח להצעות בתקציב מוגדר, וכדומה. אותו אדם, כמובן, ייתכן שיעבור מתסריט אחד לאחר בשימושים שונים. כך למשל, אדם שהתחיל מחיפוש כללי לפי תקציב יכול לאחר שבועיים לחפש לפי תסריט מאוד ספציפי, מאחר והצליח להתקדם ולהתמקד בחיפושיו. זוהי דוגמה פשוטה ואף טריוויאלית כאשר חושבים על אתר לחיפוש רכבים מיד שנייה (חווייה שרובנו התנסינו בה), אך היא רלוונטית לכל אתר, מערכת, אפליקציה ומוצר, שאמורים לשרת משתמשים. כשאנחנו מתכננים ומעצבים חווית משתמש, הטיפ החשוב ביותר שאנחנו יכולים לחשוב עליו הוא למפות את תסריטי השימוש האפשריים, לדרג את החשיבות שלהם ולהחליט מי מהם יקבל עדיפות גדולה יותר ומי פחות, כדי למנוע עומס ויזואלי ולאפשר למשתמשים להתמצא באתר בהתאם לצורך של כל אחד מהם.
טיפ שני – עיצוב מידע
עיצוב מידע הוא לא עיצוב גרפי!
עיצוב מידע הוא הדרך המידית שבה האתר או האפליקציה יוצרים תקשורת עם המשתמש. עיצוב מידע נכון יאפשר למשתמש לסרוק מהר את המסך מבלי שיצטרך ממש לקרוא או "לנתח" אותו, להבין את המבנה שלו, למצוא לעצמו עוגנים להיאחז בהם (מהם ימשיך הלאה לדפים אחרים או יבצע פעולות נוספות), ולקבל תחושה כללית של התמצאות באתר. בעת עיצוב המידע חשוב להתייחס למבנה המסך, לחלוקה שלו למספר מצומצם של אזורים, לגדלים של האובייקטים - באופן מוחלט ובאופן יחסי לשאר האובייקטים במסך, לגדלים ולניסוחים של הכותרות וכותרות המשנה, לאזורים בהם תוצג הנעה ברורה לפעולה, וכדומה. לכל פיקסל שמופיע (או לא מופיע) במסך יש חשיבות רבה בהשפעה על חווית המשתמש הכללית.
טיפ שלישי – הנעה לפעולה
פרה פרה!
למשתמש שנכנס לאתר אינטרנט או עושה שימוש באפליקציה יש צורך מוגדר ולרוב די ברור. נדירים המקרים בהם ייכנס משתמש כלשהו לאתר כדי להתעדכן לגבי נושאים, מבצעים או עדכונים חדשים (אלא אם מדובר באתרי תוכן כמובן). כאשר המשתמש כבר נמצא באתר או עושה שימוש באפליקציה, ניסיון להוציא אותו מקו ההתנהגות הטבעי שלו, כדי לגרום לו לבצע פעולות מסוימות, צריך להיעשות באופן מדויק ותוך כדי שמירה על הרצף ההתנהגותי הצפוי של המשתמש. מסרים שיתמכו בתהליך שעובר המשתמש, הצעות שיקלעו ל- "מצב רוחו" הנוכחי והפחתת גורמים מסיחי דעת מיותרים לאורך הדרך, לא רק שייסעו בהגברת הפעילות של אותו משתמש, אלא אף יחזקו את ביטחונו ויגבירו בקרבו את רמת האמינות של האתר/ אפליקציה. לאופן הצגתם של מסרים מניעי פעולה יש השפעה גדולה על נכונותו של המשתמש לבצע את הפעולות הרצויות. כל מסר ומסר צריך להיות מנוסח באופן מדויק וברור, להיות מובדל ויזואלית מיתר חלקי המסך, והכי חשוב – לשדר למשתמש תחושה חזקה שביצוע הפעולה הספציפית יניב לו ערך אישי גבוה.
טיפ רביעי – רושם ראשוני
כוחה של האינטואיציה!
הרים של מילים נכתבו על השפעתו של הרושם הראשוני על תחושתנו הכללית לגבי הדבר שעומד מולנו ברגע מסוים. ואם לאתר או לאפליקציה שלכם יש מתחרים רבים, ההשפעה הזו גדלה עשרות מונים. מיליוני אנשים נכנסים בכל יום לאתרים שהם רלוונטיים ביותר לחיפוש שביצעו, ולמרות זאת יוצאים מהם בפחות מ- 3 שניות. בעולם של ריבוי אפשרויות, המפגש הראשון של המשתמש עם האתר או האפליקציה שלכם (ורצוי גם הבאים..) צריך להיות פשוט, ברור ועונה על הציפיות. המשתמש חייב להבין מיד שהגיע למקום שעולה בקנה אחד עם הצורך שלו, להרגיש בטוח במקום שבו הוא נמצא ולהאמין שככל הנראה ימצא את מבוקשו. לא פחות חשוב מזה, באותו מפגש ראשון של המשתמש עם האתר או האפליקציה, לעיצוב הגרפי יש השפעה מכרעת על תחושתו הסובייקטיבית לגבי החווייה בכללותה, לכן חשוב מאוד שחווית המשתמש והעיצוב הגרפי יעבירו למשתמש תחושה נכונה של רושם, מקצועיות ועדכניות ויזואלית.
טיפ חמישי – מבחני שימושיות
אם אתם לא בטוחים, אפשר לבדוק!
מבחן שימושיות (Usability Test) הוא מבחן התנהגותי שנועד לבחון את חווית המשתמש ואת התאמתה למשתמשים באתר או באפליקציה. זהו כלי מצוין לבחינת התהליכים והמסכים במהלך אפיון ועיצוב ממשק משתמש חדש, או לשיפור מצב קיים. במבחן השימושיות משתתפים בין 10 ל- 12 אנשים, שנבחרים בהתאם לפרופילים מתאימים. המשתתפים מתבקשים לבצע תסריטי שימוש מוגדרים, באופן חלקי או מלא, תוך כדי חשיבה "בקול רם", כאשר כל פעולותיהם בממשק המשתמש מתועדות ומוקלטות במלואן (לרבות תנועת העיניים), דבר שמאפשר ניתוח מאוחר יותר של הממצאים ומציאת פתרונות לשיפור חווית המשתמש בהתאם לממצאים הללו. ערכו של מבחן שימושיות גבוה אף יותר כאשר פרויקט עיצוב ואפיון חווית המשתמש / ממשק המשתמש מתבצע "בתוך הבית", כיוון שהוא מאפשר לכם להיחשף לנקודת מבט חיצונית ולגלות דברים שלא צפיתם לאורך התהליך.
במאמר זה הצגנו 5 טיפים מרכזיים לשיפור חווית המשתמש באתרים, אפליקציות ומערכות. אין מדובר כמובן בכללי אצבע, אלא יותר במספר מצומצם של נושאים שמצאנו אותם כחשובים ביותר כאשר מדברים, חושבים או מתכננים חווית משתמש, ובמיוחד כאשר מנסים להגדיר אותה.
כל הזכויות במאמרים אלה שמורות לחברת TZUR – UX Design. אין להעתיק, לשכפל, לצטט או לעשות כל שימוש שהוא בתוכן המאמר, ללא אישור מפורש בכתב מחברת TZUR – UX Design