-
הדינמיקה ההתנהגותית מאחורי האלגוריתמים של פלטפורמות המוזיקה
פלטפורמות מוזיקה, כדוגמת Spotify ו- Apple Music משקיעות משאבים רבים בתכנון ושיפור האלגוריתמים המכוונים את המלצות השירים ורשימות ההשמעה בפלטפורמה. אלגוריתמים אלה, נחשבים לעיתים רבות כמיומנות טכנית, המתבצעת בקפידה על ידי מהנדסים, מנתחי מערכות ומומחי Big Data. אולם, כאשר צוללים לתוך מאפייני המורכבות האנושית, מגלים כי ההיבט המשמעותי ביותר בתכנון האלגוריתם, הוא דווקא לא זה שקשור לצד הטכני של מערכת ההמלצה, אלא להבנת התנהגותם של אנשים בסיטואציות שונות ולעקרונות חשובים של תכנון התנהגותי.
המאמר נכתב על ידי מומחי חווית המשתמש בחברת TZUR – UX Designזמן קריאה: 4 דקות
חשבו על התרחיש הבא - חובב Death Metal מושבע מוצא את מפלטו, לעיתים רבות, בגיטרות הרועשות, בדיסטורשנים הכבדים ובתופים המשתוללים של הז'אנר האהוב עליו. ובכל זאת, כאשר אותו אדם מזמין לביתו מספר חברים קרובים למפגש נעים בסביבה רגועה, עולה הצורך בשירים שקטים ואיטיים יותר, שיתאימו באופן מושלם לערב הרגוע והפסטורלי ויספקו רקע הולם למפגש החברתי הרגעי. באותו אופן, משתמש שמאזין כדרך קבע לשירים קצביים במהלך ריצת הבוקר, ייתכן ויהיה מעוניין בשירי ילדים בשעות אחר הצהריים, שעות בהן הוא מבלה עם ילדיו, ובמנגינות מרגיעות במהלך שעות הערב, שעות בהן הוא מעוניין להירגע משגרת יומו האינטנסיבית. וההקשרים השונים לא מסתיימים כאן. משתמשים רבים מאזינים למוזיקה שונה בהקשרים שונים – ספורט, עבודה, טיולים, פעילויות, משפחה, חברים וכדומה, כך שהסתמכותו של האלגוריתם רק על העדפותיו "השגרתיות" של המשמש, על היסטוריית ההאזנות שלו ועל מאזינים "דומים לו" עלולה להוביל את האלגוריתם לבחירות שעשויות להיתפס בעיני המשתמש (וסביבתו) כבחירות תמוהות, ובמקרים לא מעטים אפילו מטרידות.
משימתו של האלגוריתם מתעלה הרבה מעבר ליכולותיו הטכניות ולפגיעה "מושלמת" בהעדפותיו הרגילות של המשתמש. עליו לשים לב גם לדקויות הרבות בהתנהגותו של המשתמש ולהבין ככל הניתן את הקונטקסט, במטרה לספק חוויה מעולה, חלקה וזורמת. ניתוחים פסיכולוגיים התנהגותיים, לימוד מעמיק של המקרים השונים והמגוונים על ציר הזמן ושימוש ברמזים קונטקסטואליים בזמן אמת, יבטיחו את איכותו של האלגוריתם ומאפשר לו להצליח בחיזוי גם בהקשרים התנהגותיים מגוונים ודינמיים. הבנת המורכבויות בהתנהגותו של המשתמש, ניתוח היסטוריית ההאזנות שלו בסיטואציות שונות (מיקום, יום, שעה), זיהוי מצבי הרוח המשתנים, ההקשר החברתי וסוג הפעילות, כמו גם דפוסי הדילוג על שירים בכל רגע נתון, תוביל את האלגוריתם ליצירת מנגנון המלצות חכם ומדויק, המבוסס על האינטראקציה הדינמית של המשתמש עם הפלטפורמה לאורך זמן.
עם זאת, חשוב לציין, כי ניווט בשטח האתי של תכנון התנהגותי מציב אתגרים משלו. הכוח המצוי בידי האלגוריתמים בעיצוב התנהגות המשתמש, בשכנוע לפעול באופן מסוים ובהמלצה להאזין לשיר או פודקאסט, מחייב התייחסות לאיזון העדין שבין התאמה אישית מרבית לבין חדירה לפרטיות. השגת האיזון הזה דורשת שקיפות, מתן שליטה למשתמש והתייחסות הצהרתית קבועה לאתיקה, אשר יספקו למשתמש ביטחון בפלטפורמה והגנה מפני מניפולציות אפשריות או פגיעה בפרטיותו.
בכל מקרה, בעוד הדעות לגבי האיזון האידיאלי בין התאמה אישית לבין חדירה לפרטיות עשויות להיות שונות ומגוונות, עובדה אחת נותרת בלתי ניתנת לערעור - תכנון אלגוריתמים יעילים בפלטפורמות מוזיקה הוא אמנות של הבנת ההתנהגות האנושית לפחות כמו שהוא מדע של ניתוח נתונים.
כל הזכויות במאמרים אלה שמורות לחברת TZUR – UX Design. אין להעתיק, לשכפל, לצטט או לעשות כל שימוש שהוא בתוכן המאמר, ללא אישור מפורש בכתב מחברת TZUR – UX Designמחפשים חברת UX/UI מעולה?
אנו מומחי UX/UI למערכות מורכבות, אתרים ואפליקציות, שחיים ונושמים חווית משתמש כבר למעלה מ-20 שנים וזמינים לכל פרוייקט, אתגר או משימת UX/UI.