-
האתגרים הפנים ארגוניים בניהול פרויקט חוויית משתמש (UX)
הגיע הרגע. החלטתם לחדש או להקים אתר אינטרנט, אפליקציית מובייל, מוצר או מערכת.
עשיתם תהליך מסודר, ערכתם מחקר מקדים, בחרתם חברת UX מתאימה, הגדרתם במדויק את המטרות ואת לוחות הזמנים, ומלאי ציפייה והתרגשות יצאתם לדרך.
אבל.. ככל שהימים עברו והפרויקט התקדם גיליתם שהדרך לא תמיד עולה בקנה אחד עם הרצונות, השאיפות והחלומות, שאפיינו את ימי הפרויקט הראשונים. מדוע זה קורה? מהם ההיבטים הניהוליים החשובים ביותר אליהם כדאי לשים לב כדי להשיג את המטרות העסקיות ולסיים את הפרויקט בהצלחה?
המאמר נכתב על ידי מומחי חוויית משתמש (UX) בחברת TZURזמן קריאה: 4 דקות
לפרויקט חוויית משתמש יש אופי מתעתע. מצד אחד מדובר בפרויקט אסטרטגי, קריאטיבי, קונספטואלי, שדורש חשיבה מחוץ לקופסה וכולל היבטים ורשמים תחושתיים כמו חדשנות, מיתוג, רושם ראשוני, שביעות רצון וכדומה, ויחד עם זאת, מדובר בפרויקט שהוא תהליך עסקי- ניהולי לכל דבר ועניין. ובעניין זה אין הדבר שונה מכל פרויקט עסקי אחר - כדי שיצליח להשיג את המטרות, הוא חייב להיות ברור, יעיל ומדויק בכל רבדיו.
מעורבותנו הרבה לאורך השנים בפרויקטים גדולים של אפיון ועיצוב חוויית משתמש (UX), חשפה בפנינו שוב ושוב מכלול של היבטים פנים ארגוניים שמהווים גורם מכריע בהבדל שבין פרויקט UX מוצלח ומדויק, לבין פרויקט UX שעוד בטרם עלה לאוויר כבר מתחילים לחשוב הגרסה הבאה שלו. כדי להיות בצד הנכון של המפה, ריכזנו עבורכם מספר המלצות לגורמים שעושים את ההבדל.
ההיבטים הפנים ארגוניים החשובים ביותר אליהם יש להתייחס לכל אורכו של פרויקט ה- UX:
- האם הפרויקט הוגדר כאסטרטגי ברמת החברה? אי אפשר לעשות פרויקט UX "על הדרך". אם הפרויקט לא יוגדר כאסטרטגי, כך גם תהיה ההתייחסות הפנים ארגונית אליו לכל אורך הדרך. כמעט בכל נקודת זמן הוא יקבל עדיפות משנית ביחס לפרויקטים אחרים (שתמיד יהיו חשובים יותר) וסביר להניח שהוא לא יתקדם בקצב או באופן שרציתם. פרויקט UX דורש הבנה מלאה של החברה כי מדובר בפרויקט אסטרטגי חשוב מאין כמוהו, כזה שהצלחתו או כישלונו עשויים לקבוע את עתידו של האתר, המיזם או המוצר ולהשפיע השפעה מכרעת על החברה, המותג והלקוחות
- מי ינהל את פרויקט ה- UX בצד שלכם? פרויקט UX דורש ניהול פנימי מדוקדק וניהול פנימי מדוקדק דורש זמן. מי בצד שלכם ינהל את הפרויקט? האם הוא באמת פנוי לניהול הפרויקט או שקיבל בנוסף לתפקידו הקיים גם לנהל את פרויקט ה- UX? האם הוא מכיר את תהליך העבודה בפרויקט UX? האם התנסה בעבר בפרויקט דומה? האם הינו בעל יכולת להניע תהליכים ולקדם החלטות פנימיות?
- צוות היגוי – מטבעו, פרויקט UX יוצר עניין רב בחברה, כזה שכמעט לכל אחד יהיה משהו כזה או אחר לומר לגביו בכל נקודת זמן. בכל פרויקט UX, ובפרט בפרויקטים בינוניים וגדולים, חשוב מאוד להגדיר במדויק את הצוות הפנים ארגוני שיוביל את הפרויקט, זה שיקבל את ההחלטות לאורך הדרך ויגרום לפרויקט להמשיך "לנסוע". כאשר מדובר בחברה גדולה, מומלץ אף להקים שני צוותי היגוי: צוות מצומצם וצוות מורחב. תפקידו של הצוות המצומצם הוא להוביל את הפרויקט באופן רציף ושוטף, בעוד תפקידו של הצוות המורחב הינו ללוות את התהליך מנקודת מבט גבוהה/ רחבה יותר ולקבל החלטות אסטרטגיות שעולות לאורך הדרך
- בעל הדעה ובעל המאה – חשוב מאוד לשלב בצוות ההיגוי (המצומצם או המורחב), כבר מתחילת הפרויקט, את כל הגורמים שדעתם (בנקודה כזו או אחרת) עשויה להוביל לשינויים מהותיים בדרך שהוגדרה. נתקלנו במקרים רבים, בהם גורם מרכזי שלא שולב בפרויקט מתחילתו, שינה את פניו מקצה לקצה עדי כדי הגדרה מחדש של המטרות. חשוב לזכור שפרויקט UX הינו פרויקט מוטה מטרות. מן הסתם, שינוי של המטרות העסקיות בנקודה כלשהי בתהליך, עשוי לגרור אתכם שבועות או חודשים לאחור
- לוחות זמנים – כדי לעמוד בלוחות הזמנים שהוגדרו לפרויקט נדרשת מגויסות מלאה של כל האנשים שעוסקים בו. ראינו לא מעט חברות שהגדירו לוחות זמנים צפופים מאין כמוהם, אך נכשלו בדבר הפשוט ביותר – זמני תגובה פנימיים. אין כל משמעות להגדרת לוחות זמנים צפופים לפרויקט, אם מרגע שהחברה מתחילה לקבל תוצרים וצריכה להגיב אליהם, היא לא עושה זאת במהירות המרבית האפשרית. פרויקט UX כולל מידע רב ויורד לפרטי פרטים, שהולכים ומצטברים לאורך הדרך (ולעולם לא נגמרים..). ה- State of mind חייב להיות כזה שיגרום לכם למגויסות מקסימלית לטובת הפרויקט ולעבודה בשיתוף פעולה מלא עם חברת ה- UX
- עבודה בשלבים – כשמדובר באתר גדול, אפליקציה מורכבת או מערכת פנים ארגונית מסועפת, מומלץ לעבוד בשלבים ברורים ולהגדיר את סדרי העדיפויות של המידע והפעולות בהתאם לתסריטי שימוש נפוצים. מיפוי של תסריטי השימוש והגדרת החשיבות של כל אחד מהם יעזרו לכם לעשות סדר בשלבים השונים של הפרויקט
במאמר זה סקרנו את ההיבטים הניהוליים החשובים ביותר לטעמנו להצלחת פרויקט UX, מתוך מקרים רבים שראינו במעל ל- 20 שנים של פעילות ולמעלה מ- 1,400 פרויקטים. התייחסות נאותה לכל אחד מההיבטים הללו תתרום רבות להשגת המטרות, להתנהלות פנימית יעילה, לשיתוף פעולה מיטבי עם חברת ה- UX, ובסופו של דבר - לפרויקט UX מוצלח.
כל הזכויות במאמרים אלה שמורות לחברת TZUR – UX Design. אין להעתיק, לשכפל, לצטט או לעשות כל שימוש שהוא בתוכן המאמר, ללא אישור מפורש בכתב מחברת TZUR – UX Designמחפשים חברת UX/UI מעולה?
אנו מומחי UX/UI למערכות מורכבות, אתרים ואפליקציות, שחיים ונושמים חווית משתמש כבר למעלה מ-20 שנים וזמינים לכל פרוייקט, אתגר או משימת UX/UI.