-
האם כדאי להשתמש בצבעים בשלב אפיון חווית המשתמש?
השאלה אם להשתמש בצבעים בשלב אפיון חווית משתמש מתעוררת שוב ושוב בקרב העוסקים בתחום, בין אם בקרב מאפיינים בחברות UI/UX או בחברות מוצר ובין אם בקרב תלמידים לאפיון חווית משתמש. מהי ההמלצה בנושא ומדוע?
המאמר נכתב על ידי מומחי חווית המשתמש בחברת TZUR – UX Designזמן קריאה: 5 דקות
ההצדקה להוספת צבעים לאפיון UX תגיע לרוב משלושה כיוונים:
- אפיון בשחור-לבן הוא משעמם ומונוטוני. יהיה הרבה יותר קל להרשים את הלקוח/ המנהל/ המשקיע...אם נוסיף קצת חיים לאפיון שלנו.
- אם נוסיף צבעים בשלב האפיון, ייתכן ונקצר את זמן העיצוב בשלב הבא ואולי גם נצליח לכוון את המעצב/ת בצורה טובה יותר.
- מה רע בלהוסיף קצת צבעים? אם זה לא יועיל, זה בטח לא יכול להזיק ...
על פניו הטיעונים נשמעים הגיוניים, אבל.. הם לא. בשלב אפיון חווית המשתמש (גם אם זה בוער בנו) אסור לנו, כמאפיינים, להשתמש בצבעים בכלל (למעט מקרים ספציפיים מאוד שנתייחס אליהם בהמשך). זהו לא עניין אופציונאלי - זהו הכרח. יתרה מכך, מעבר לאי שימוש בצבעים, עדיף אפילו שלא לעשות שימוש בצורות למיניהן (כפתורים מעוגלים או אליפטיים, “קישוטים” וכו’), להיצמד לכל אורך האפיון לאובייקטים ישרים ולהימנע מצורות מעוגלות.
הסיבה המרכזית שלא לעשות שימוש בצבעים (או בצורות) היא סיבה מדעית, ונתייחס אליה משתי נקודות מבט, אחת של הלקוח/ המנהל והשנייה של מאפיין חווית משתמש:
מצד הלקוח או המנהל, לו אנו מציגים את אפיון חווית המשתמש, החשיבות להצגת תוצר שאינו כולל צבעים ואלמנטים עיצוביים היא מכרעת:
מחקרים רבים שנעשו לאורך השנים בתחומי הפסיכולוגיה הקוגניטיבית וההתנהגותית, הראו שאנשים תופסים בראש ובראשונה צבע, לאחר מכן צורה, ורק אחרי שהפנימו את הללו, יכולים הם "להתפנות" לחקר התכונות של האובייקט (אם בכלל יתאמצו לעשות זאת). זהו אינסטינקט אבולוציוני שהתפתח במוחנו לאורך השנים ומטרתו כפולה:
- לאפשר לאדם לזהות באופן אינסטינקטיבי דברים הראויים למאכל, לעומת כאלה שאינם ראויים (רעילים), מבלי שיצטרך להתנסות בהם או “לנתח” אותם לעומק
- לאפשר לאדם לברוח מיד מפני סכנה של טורף או בעל חיים מסוכן, אותו הוא מזהה אינסטינקטיבית רק לפי הצבע והצורה שלו (וגם קול, אבל זה פחות קשור לענייננו..). קרה לכם פעם שהלכתם בשביל כלשהו וראיתם צינור כהה או חבל ואינסטינקטיבית נעמדתם במקום כי חשבתם שמדובר בנחש? הדחף לעצור בו ברגע ולהתכונן לסכנה המתקרבת לא נבעה מזה שחקרתם את התכונות של החבל לעומקן.. אלא אך ורק מהאינסטינקטים שלכם, אותם אלה שהצילו את האדם בטבע לפני שנים רבות
ואיך זה קשור לאפיון ללא צבעים? אז ככה,
כאשר מציגים לאדם כלשהו (בלי קשר לאינטליגנציה שלו ואפילו לא לניסיון הקודם) אפיון הכולל צבעים וצורות, הוא לעולם לא יוכל לעצור את האינסטינקט הזה, ובו ברגע יקלוט את הצבעים והצורות (ויתעלם מכל השאר). ומכיוון שרוב האנשים חושבים ופועלים לפי היוריסטיקות, התגובה האינסטינקטיבית שלהם לאפיון תהיה קשורה (איך לא?) לצבעים ולצורות. אלה שני הנושאים הראשונים והכמעט בלעדיים שיקפצו להם מיד, ויהיה להם הכי קל להגיב אליהם, וזאת לעומת נושאים מורכבים יותר של אפיון, שאליהם, מן הסתם, היינו מקווים שיתייחסו (כי השקענו בהם המון זמן ומחשבה). אחרי שהלקוח או המנהל שלכם קיבלו רושם מסוים (שרובו נבע כאמור מענייני צבעים וצורות) יהיה קשה למדי לשנות אותו. לכן, הנטרול של שני האינסטינקטים הללו, הוא הכרחי.
מצד המאפיין, שעובד על חווית המשתמש:
הסיבות דומות. מאפיין שבשלבי אפיון חווית משתמש מתחיל "להתעסק" עם צבעים וצורות, ימצא את עצמו משקיע זמן רב בשני הנושאים הללו, גם בגלל האינסטינקט שטבוע בו לייפות את האפיון, וגם מעצם העובדה שהתעסקות בצבעים ובצורות, הינה פעילות שאנו מכירים עוד מילדותנו ומושרשת בנו בצורה הרבה יותר חזקה (ילדים קטנים בגן מציירים בצבעים ומשחקים בצורות, אבל לא מאפיינים בשחור לבן..). ומאחר ורוב המאפיינים, בוודאי אלה שלא למדו עיצוב מספר שנים, לא ניחנים ביכולות גרפיות מדהימות (בלשון המעטה), ההתעסקות המיותרת באלמנטים עיצוביים עלולה לגרום לתוצרי אפיון חווית המשתמש להיראות לא מקצועיים, לא מלוטשים ואפילו ברמה די נמוכה. חבל להגיע לסיטואציה הזו מלכתחילה.
סייג אחד לשימוש בצבעים הוא מתן אינדיקציות ספציפיות שחשוב לנו להציג בשלב האפיון, כמו למשל: עליה או ירידה של ערך מסוים (שאפשר להציג בירוק ואדום), התראות למיניהן (באדום) או סקאלות בהן חשוב לנו להבהיר באופן ברור את המדרג. בכל מקרה, שימוש בצבעים במקרים הללו צריך להיעשות באופן מושכל ובצורה המינימלית ההכרחית לצורך העברת המסר. לא יותר מזה.
למען הסר ספק, חשוב לציין, שההתייחסות באמור לגבי צבעים מתייחסת לצבעים ולצורות שאנו, כמאפיינים, נוטים באופן טבעי לשלב בממשק, ולא לאינפוגרפיקה או לעיצוב נכון של המידע המוצג במסך בכללותו. עבור מאפיין/ מאפיינת חווית משתמש, אינפוגרפיקה ועיצוב מידע הם שני היבטים חשובים ביותר מבחינה מקצועית, אך הם אינם קשורים לעיצוב גרפי, אלא לדרך נכונה להציג מידע באופן פשוט, נקי ואסתטי, וכמובן - ללא שימוש בצבעים ובצורות.. (אפשר להגיע לדרגת אומנות באפיון, ללא שימוש בצבעים או בצורות בכלל).
אז אם אתם מאפייני חווית משתמש, תתרגלו להציג את התוצרים שלכם בצורה הכי מינימליסטית ונקייה שאתם יכולים, ללא שימוש בצבעים (או בצורות), ואם אתם מנהלים או לקוחות, תדרשו לקבל קודם כל Wireframes, ובמיוחד אל תתפתו לראות עיצובים שכבר "כוללים בתוכם אפיון". ההפרדה בין השניים היא חשובה וקריטית לצורך גיבוש הפתרון הטוב ביותר הן מבחינת ה- UX והן מבחינת ה- UI וכן מאפשרת התייחסות נאותה ומקצועית לשיקולים השונים העומדים בבסיסם של כל אחד מהשניים.
כל הזכויות במאמרים אלה שמורות לחברת TZUR – UX Design. אין להעתיק, לשכפל, לצטט או לעשות כל שימוש שהוא בתוכן המאמר, ללא אישור מפורש בכתב מחברת TZUR – UX Designמחפשים חברת UX/UI מעולה?
אנו מומחי UX/UI למערכות מורכבות, אתרים ואפליקציות, שחיים ונושמים חווית משתמש כבר למעלה מ-20 שנים וזמינים לכל פרוייקט, אתגר או משימת UX/UI.